bgenfrdeitrues
Сподели тази страница

Престъпление е да не застраховате превозното си средство.

Ако шофирате превозното си средство по пътищата или го паркирате по улиците, според закона вие трябва да имате автомобилна застраховка.

Видове автомобилни застраховки

Има три основни вида автомобилни застраховки:

Third-party застраховка

Това е минималната законна застраховка, която трябва да имате за превозното си средство. Third-party застраховката покрива само извършената от вас щета, или телесна повреда, върху нечие друго превозно средство или собственост. Ако вашето превозно средство пострада по време на инцидента, ще трябва вие да си поемете щетите.

Third-party застраховка при пожар и кражба

Тук се включва third-party покритие и допълнително покритие за щета или загуба на автомобила ви при пожар или кражба.

Цялостна застраховка

Тук се включва third-party, застраховка при пожар и кражба. Освен това, се изплащат и ремонтните дейности по колата ви. Съществуват множество допълнителни покрития, които някои полици осигуряват, включително и покритие при смърт или телесна повреда, които могат да сполетят вас, вашия партньор или друг член на семейството. Покритието е до определена парична сума, като покрива вещи, откраднати от автомобила ви, медицински разходи и разходи по адвокати, и наемане на временно превозно средство.

Повечето автомобилни полици важат в период от една година. Вашият застраховател не е длъжен да ви изпраща известие, с което да ви напомни за изтичането на застраховката, но повечето компании изпращат такива известия. Когато сключите, или обновите старата си, автомобилна застраховка, първоначално ще получите известие за покритието (cover note) на застраховката. То ще е валидно в продължение на 30 дена, или докато получите копие от цялостната си застраховка. Престъпление е да се шофира без cover note или цялостна застраховка, така че не разчитайте само на телефонен разговор, в който някой ви е казал, че сте застрахован(а). Полицията могат да ви поискат застраховка или cover note. Ако не можете да представите съответните документи, те ще ви дадат 7-дневен срок, за да ги представите в полицейско управление по ваш избор. Ако са ви спрели по силата на "fixed penalty system", могат да ви посочат точно определено полицейско управление.

Как да предявите иск

Ако колата ви е открадната

Ако колата ви е открадната, уведомете незабавно застрахователя си и полицията. Вашият застраховател ще изчака няколко седмици, преди да предприеме действия по иска ви, за да има достатъчно време ако евентуално колата се намери. Проверете в полицата си, за да разберете дали тя покрива наемането на друга кола през този период. Ако изплащате премията си на вноски, може да се наложи да продължите да ги внасяте, независимо че нямате превозно средство.

Ако колата ви бъде открита след като вече иска ви е разпореден, тя ще принадлежи на застрахователя ви. Ако колата не бъде открита, вашият застраховател ще ви предложи пазарната стойност на колата, която представлява сумата, на която бихте я продали ако не беше открадната. Това изплащане ще приключи полицата ви, остатъка по премията ще ви бъде върнат, освен ако не е включен в полицата ви. Ако не сте удовлетворен(а) от офертата, опитайте да представите доказателство, че колата струва повече, като използвате ценови справочници или паричната стойност на подобни автомобили.

Ако колата ви е участвала в произшествие

Ако сте имал(а) произшествие:

  • никога не признавайте, че грешката за произшествието е била ваша, тъй като това ще направи полицата ви невалидна;
  • разменете имена, адреси и информация за застраховките с водача на другото превозно средство, и вземете координатите на евентуални безпристрастни свидетели. Ако някой ви откаже да ви предостави личните си данни или данните по застраховката си, вашият застраховател може да го издири по регистрационния номер на автомобила;
  • веднага уведомете застрахователя си, дори и да не възнамерявате да предявявате иск. Ако не предявите иск по произшествието, няма риск да загубите бонуса си за не предявяване на иск.

Third-party полица и third-party полица при пожар и кражба

Third-party полица и third-party полица при пожар и кражба не покриват инцидентни щети по колата ви, но могат да покрият щета или телесна повреда на другата страна, в зависимост от това по чия вина е станал инцидента. Винаги предявявайте иск срещу ответната страна и оставете на застрахователя да реши кой е отговорен за инцидента. Ако реши, че вие сте отговорен(отговорна) , ще трябва вие да си покриете разходите по ремонта.

За да предявите иск срещу другия водач, изпратете му писмо, в което казвате, че възнамерявате да предявите иск срещу него. Уведомете го, че го държите отговорен за инцидента и му кажете да уведоми застрахователя си. Кажете на застрахователя си, че предявявате иск от трето лице. Другия водач трябва да докладва за инцидента на застрахователя си, преди иска да бъде разгледан. Всеки застраховател действа според инструкциите на своя клиент. Ако водача не е застрахован, или не може да бъде издирен, Motor Insurers Bureau (MIB: 01908 830001) може да успеят да се разпоредят по жалбата ви. При определени обстоятелства, застрахователят може да успее да се разпореди с иска ви, при положение че другия водач не е застрахован.

Цялостна застрахователна полица

Ако имате цялостна застрахователна полица, най-добре е да предявите иск към вашия застраховател. Имайте предвид, че може да загубите бонуса си за не предявяване на иск, ако застрахователя не е успее да покрие сумата чрез застрахователя на другия водач. Можете пак да предявите иск към застрахователя на другия водач, ако са ви нанесени телесни повреди или загуби, които не са се покрили от вашата застрахователна полица.

За да предявите иск, вземете формуляр от застрахователя си, или изпратете писмо до другия водач или неговия застраховател, като подробно опишете инцидента и предоставите номера на полицата си. Уведомете застрахователя относно наличието на свидетели и му изпратете колкото си може по-скоро някакви свидетелски показания. Ако сте използвал(а) брокер или агент при закупуването на полицата си, те може да ви помогнат да си подготвите иска. Запазете копия от всички документи, включително писма, формуляри и показания.

Не уреждайте ремонт за колата си без позволението на застрахователя, тъй като вие ще отговаряте за покриването на разходите. Застрахователят може да поиска колата да бъде прегледана от инженер или инспектор по автомобилните искове и да използва определена фирма, която да свърши работата. Все пак, от вас може да бъде поискано да предоставите собствената си оценка на застрахователя, преди да предприемете евентуални ремонтни дейности. Може да се наложи да покриете част от разходите по ремонта, ако състоянието на превозното ви средство след ремонта е по-добро отколкото е било преди това.

Застраховка при пътуване в чужбина

Вие ще имате third-party автомобилна застраховка за всяка европейска държава, при условие че полицата ви е била купена от европейски застраховател. Тук се включват и застрахователите във Великобритания. Обаче, обикновено third-party покритието не е достатъчно, така че е препоръчително да се свържете със застрахователя си, за да поискате по-голямо покритие. Вашата полица може да ви даде third-party покритие и за някои държави извън Европейския съюз. Проверете при застрахователя дали страната, в която възнамерявате да пътувате, е включена в полицата ви. Ако не е, ще трябва да поискате допълнително покритие. Вашият застраховател може да ви даде зелена карта, за да потвърди, че покритието по застраховката ви е било разширено. Някои държави изискват зелена карта.

Застраховка на мотоциклет

Съществуват два вида застраховки за мотоциклети:

  • Specified cycle policy

Това е най-често срещаната застрахователна полица за мотоциклети. Тя ви дава право да управлявате само определен мотоциклет.

  • Rider policy

Тази полица ви дава право да управлявате всеки мотоциклет до определен обем на двигателя, с позволението на собственика.

Обикновено застрахователната полица за мотоциклет е ограничена само до един човек. Ако искате някой друг да управлява мотоциклета ви, вие трябва или да впишете името му във вашата полица, или да се уверите че той има собствена застрахователна полица за мотоциклет. Обикновено застраховката на мотоциклет има задължителен достъп и най-вероятно няма да имате бонус за не предявяване на иск.

Източник: bghelp.co.uk

Предлагани Услуги

Доставка на превозни средства и товари от и до Англия

BGLondon предлага конкурентен и надежден транспорт на автомобили, джипове, пикапи, ванове, мотори, камиони,...
179236
Продължава...

Автовозен превоз в Европа

Конкурентните и надеждни авто транспортни услуги, които предлагахме до сега само от и до Англия вече са...
69655
Продължава...

Залагане на онлайн търгове

С ползването на услуга Залагане на търг вие ни се доверявате и споделяте многогодишния опит и всевъзможните...
32447
Продължава...

Оглед и закупуване на превозни средства и стоки

Ако сте си харесали и желаете да закупите превозно средство или други предлагани на фиксирана цена онлайн...
30622
Продължава...

Пътна помощ, Репатриране, Склад, Логистика

БГЛондон осигурява бърза, компетентна и достъпна пътна помощ за вас и вашия автомобил на територията на...
17704
Продължава...

Търси и сравнявай по зададени критерии

Искало ли ви се е да знаете наличните актуални оферти за лек автомобил, джип, трактор, пътностроителна или...
14531
Продължава...

Допълнителни услуги

Предлаганите допълнителни услуги са в следствие на молби от страна на наши клиенти дали можем да им...
11722
Продължава...
Виж всички

Топ Съвети Автовоз

BGLondon пази вашите автомобили

Бъдете сигурни, че знаете за всички лични вещи и багажи в автомобилите, по причини свързани със сигурността. Нашата компания и / или превозвач ще бъдат тотално неотговорни за каквито и да е вещи и багажи оставени в транспортираните автомобили.

Бъдете сигурни, че Вие - собственикът, или което и да е избрано от собственика лице, сте на място да подпишете нужната документация и ни осигурите с ключове за автомобила.

Молим Ви да проверите вашият автомобил за повреди, шофьорът също ще го провери преди да бъде натоварен.

Ако се намирате в недостъпни за камион места или в централни зони, молим да имате пред вид, че си запазваме правото да доставим или вземем автомобила от близо до Вас подходящо място, например бензиностанция или паркинг за камиони. В нормални обстоятелства ще Ви се обадим 12-24 часа преди автовоза да е на място. Понякога се налага Вие да предвижите автомобила до камиона.

Вашият автомобил трябва да бъде в движение, в противен случай могат да бъдат приложими допълнителни такси и методи на товарене и разтоварване.

Трябва да ни предупредите ако Вашето МПС е модифицирано по някакъв начин, например повдигнати джипове, кампери, снижени автомобили...

При превоза с автовоз височината е от по-голямо значение, от колкото дължината.

Долната част на превозвани автомобили трябва да е поне на 10см от земята, за да може да бъдат безпроблемно натоварени и разтоварени.

Ние трябва да имаме Ваш функциониращ телефонен номер, на който да можем да ви открием през цялото време на релокацията на Вашия автомобил.

Бъдете търпеливи, международният превоз не е лесна задача, по всяко време могат да възникнат непредвидени ситуации, с които да се стигне до закъснения и промени в датите. Ние винаги ще се стараем да Ви държим в течение на ситуацията.

Нашите клиенти

  • "За втори път закупувам и доставям автомобил с помощта на BGLondon. Всичко протича лесно и безпроблемно! :-) "
  • "Благодаря ви за стриктно изпълнените от вас задължения. Останах приятно изненадан. Много лесно се работи с вас. Имах кошмарни преживявания с едни ваши колеги и загубих депозита, който им бях платил. Седмици след обещания от тях срок все още не се бяха появили и накрая напълно спряха да отговарят. Не бих се доверил на друг от сега нататък и се надявам скоро пак да се възползвам от услугите ви. Поздрави, Тони"
  • "Здравейте, получих изпратените от вас документи, ще регистрирам колата другата седмица, сега я ремонтирам :) Искам да ви кажа, че съм много доволен от Вас и вашата фирма, много сте коректни и изпълнителни, и ми беше много приятно да работя с Вас! С уважение: Емил Димитров"
  • "Здравейте! Просто исках да знаете, че компресора пристигна безпроблемно и съм много доволен от услугите ви. Шофьорите са приятелски и добронамерено настроени, дадоха ми достатъчно предизвестие, за да мога да се подготвя и да ги посрещна на време. Определено ще препоръчам услугите ви. Благодаря отново за цялата ваша помощ. С уважение, Х. Михов"
  • "Много се радвам, че джипът ми пристигна няколко дни по-рано от очакваното. И преди съм ползвал услугите ви и винаги сте така коректни и отзивчиви. Препоръчвам ви на всички мои близки и приятели и ви желая успех. Благодаря, Ш. Мъстан"

Защо БГЛондон?

BGLondon.com е надежден превозвач на автомобили за безброй купувачи и продавачи из Европа, Англия и България. Тук ще намерите съвети относно процеси свързани с придобиване, експортиране, транспорт на превозни средства , както и друга полезна и актуална информация.

Полезно

Английски сайтове за автомобили

Английски сайтове за автомобили, камиони, агротехника, онлайн търгове, обяви, резервни части и...
487059
Продължава...

Връзка с BGLondon

Преди да се свържете с нас, моля, прочетете отговорите ни на често задавани въпроси , както и...
115557
Продължава...

V5C сертификат / талон коли Англия

Макар, че голяма част от тази статия може да не е актуална, в нея може да научите за:
83956
Продължава...

Каталог на онлайн търговци в Англия

Каталог с онлайн магазини, търгове и други полезни сайтове предлагащи продукти в Англия.
80075
Продължава...

Договор за покупка на автомобил от Англия

Това е примерен договор за покупко продажба на автомобил в Англия.
45269
Продължава...

Автомобилни застраховки в Англия

Престъпление е да не застраховате превозното си средство.
40823
Продължава...

Road Tax / Пътен данък

Road Tax - Английска винетка (пътен данък)
40166
Продължава...

Категории на МПС, претърпели злополука / Salvage Categories

Категории на МПС, претърпели злополука / Salvage Categories
36726
Продължава...

Регистриране на превозно средство в Англия

Как да регистрирате превозното си средство в Англия?
30348
Продължава...

Закупуване на употребявани автомобили от Англия

При купуването на кола втора употреба, правата ви ще зависят от това дали я купувате от дилър, на...
27652
Продължава...

Закупуване на автомобил? Внимавайте за...

Дори и да не сте наясно по какъв начин работят автомобилите, има неща, които можете да вземете...
24760
Продължава...

Формуляр V62

Формуляр V62, необходим за издаване на регистрационен сертификат на МПС - V5C
23207
Продължава...

Нови емисионни правила в Лондон Lez

Вие сте тези, които трябва да предвидите дали адресът Ви попада в таксуваната зона.
21535
Продължава...

Какво е HPI проверка?

Простичко казано HPI проверката е "връзване на гащите", когато става въпрос за употребявани...
20077
Продължава...

"Хватките" на Copart UK

От какво се нуждаете за да купувате от Copart UK?
20004
Продължава...
Виж всички

Времето

current
feels like
pressure
humidity
visibility
wind
current
feels like
pressure
humidity
visibility
wind

Валутни курсове